Skolans målgrupper och roller

Rektor

En av de första delarna vi brukar berätta om är att vi vill vara rektorns bästa vän. Det är Dalarnas gymnasierektorer som skapat den här plattformen från början, tillsammans med några till. Det ska dock sägas att det är extremt varierat vad en rektor har i sitt uppdrag, mer varierat än vad de flesta rektorer tror.

Ibland är det självklart att rektorn ska tjänstefördela och göra grupper, på andra skolor är det långt ifrån rektorns jobb att peta i planeringsverktyg. Vi jobbar sedan många år över hela skalan och lyckas nog stödja alla arbetssätt. Oavsett om du är rektorn som administrerar hela skolan själv, eller om du är rektorn som snarare är intresserad av att följa upp ekonomin och skollagen så ska vi se till att servera nyttor för dig.

Kvalitetsutvecklare

För fem år sedan hade vi nog inte träffat någon kvalitetsutvecklare. Nu är ni vår kanske största intressent. Det stora engagemanget hänger ihop med allt man kan avläsa från tjänstefördelningen som ligger. Vi kan i många aspekter berätta för er var er kvalitet är hög och var den är låg.

Vi vet faktiskt inte ens själva allt bra ni gör med våra uppgifter, men ni är duktiga på att exportera data och arbeta vidare med internt. Om ni inte har egna BI-proffs och andra dataanalytiker så får ni gärna använda vår automatiska och användarvänliga analys.

Skolchef

Skolchefer är en roll som vi blir mer och mer bekanta med. Skolcheferna intresserar sig ofta för olika typer av mätningar kring ekonomi, kvalitet och personal. Vi har ett antal rapporter och sammanställningar som skolcheferna har varit med och tagit fram och det växer hela tiden fram fler.

Facklig representant

Facket har varit med och tagit fram flera olika vyer i Plan Digital.

Det är bra att det går att hålla koll på sina medlemmar, gärna långt innan tjänstefördelningen skickats ut. Vad en facklig konflikt kostar, det vågar vi inte ge oss in på. Men vi kan säga att det har stått skolor väldigt dyrt när deras konflikter uppmärksammas i media. Kan vi avhjälpa det? Vi drar absolut vårt strå till stacken.

Schemaläggare

Om vi inte ska vara rektorns bästa vän, så är det nog schemaläggaren vi ska vara bästis med. Här ser vi också extremt stora skillnader mellan skolor. Ibland är schemaläggaren närmast en slav och bara ska få organisationen att fungera, tidsmässigt. På andra ställen är schemaläggaren högsta chefen när det kommer till planering, där både ekonomi och annan planeringspersonal snällt frågar schemaläggaren vad som gäller.

Oavsett vilken art ni har så är det väldigt viktigt att schemat blir rätt. Det är inte alls ovanligt att schemaprogram har tjänstefördelning som någon form av modul, men vi drar det bra mycket längre. Vi kvalitetssäkrar tiderna i alla led, jämför skillnader mellan år och ser faktiskt till att schemat får rätt underlag. Det spelar ingen roll vilket svenskt schemaprogram ni har, både du och vi har hört historier, eller kanske bevittnat att man missat att stoppa in saker i schemat. Vi har mycket goda verktyg för att se till att schemat får rätt underlag.

Plan Digital har däremot inget schema, men vi stoppar in rätt saker i det. Antingen genom export eller genom integration. Använd det schema ni gillar bäst!

Administratör

Administratör är en spretig roll, bland flera andra. Ibland är det administratören som håller koll på alla skolans elever och grupper, men det kan också innebära schemastöd, kontaktlistor bland lärarna eller helt andra kringfunktioner för att skolan ska fungera. Vi stödjer administratörerna på alla olika plan, allt från att det är Plan Digital som skapar grupperna (inför att de ska in i gruppadminsystemet), samt att vi sammanställer mentorslistor, kontaktlistor och andra olika rapporter och sammanställningar, helt automatiskt. Om ni har någon idag som håller koll på mentorslistor så kan den personen nu sluta med det.

Plan Digital är dock inte ett gruppadminsystem, men det är i Plan Digital som grupperna nämns först. Ibland flera år innan eleverna har börjat hos er. Plan Digital genererar alla era grupper som tomma, med namn och koder enligt era mönster som ni beskriver själva. Vi lovar er att våra mönster hjälper er att få till era grupper, eftersom ni får programmera in regelverket själva.

Ekonomichef

Två av Dalarnas kanske vassaste ekonomichefer inom skola, Kenth och Stig har varit med och format hur sambanden mellan tjänstgöringsgrad, utlagd tid och rapporter bör hänga ihop. Vi har inte haft några egna idéer där, skolorna har själva bestämt exakt hur varje rad, kolumn och cell ska vara. Vi har bara bidragit med programmeringskompetenserna och allmänt stort intresse.

Vi tror att Kenth och Stig har sett till att vi är helt unika med att kunna berätta vad precis varje uppdrag i skolan kostar. Vill du veta hur mycket ämnet Svenska, eller klassen 7b, alternativt uppdragstypen rastvakt kostar så kommer du få det specificerat av oss. Det kostar inget extra och det bara fungerar.

Intendent

Flera av våra skolor och kommuner har intendenter, som bland annat övervakar ekonomifrågor. De intresserar sig i regel oftast för våra olika rapporter och sammanställningar. Det finns mycket kunskap i Plan Digitals databas, framförallt om man har använt det under några år, vilket gör att det finns mycket strategiskt att hämta ur vår analys för den som behöver det.

Lärare

Vi riktar oss inte till läraren egentligen, men vi har en mycket uppskattad funktion.

En av våra huvudfunktioner är ju att tjänsterna ska bli mer tydliga och mer rättvisa medan de arbetas fram. Det ligger naturligtvis i lärarens intresse och när den får sin tjänstefördelning serverad genom Plan Digital så får den förhoppningsvis en tydligare bild av sitt uppdrag än vad den haft förr.

Vi har, vad vi vet, en helt unik funktion där lärare kan titta på sin egen tjänstefördelning. Alla lärare kan se sin egen tjänst, helt passivt och utan underhåll. Ni kan centralt styra huruvida alla era lärare ska kunna se sin tjänst. Funktionen kräver inget underhåll, det räcker med att läraren är tjänstefördelad. Det krävs således inga konton som ska skapas eller raderas, det bara fungerar.